Menu Region

Dalekowschodnie sushi podbija żołądki mieszkańców stolicy

Dalekowschodnie sushi podbija żołądki mieszkańców stolicy

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Katarzyna Rycerz

Prześlij Drukuj
Warszawiacy zasmakowali w tradycyjnym sushi, którego korzenie sięgają tysiąc lat wstecz. Rośnie liczba wielbicieli tej potrawy, przybywa też nowych restauracji serwujących japońskie dania. Podpowiadamy, gdzie w stolicy można znaleźć sushi w najlepszym wydaniu.

Restauracja Yamato, ul. Oboźna 9, tel. 022 826 11 14


- Dwa główne rodzaje sushi to maki-mono-sushi i nigiri-sushi. Maki-sushi przygotowuje się, układając ryż, ryby i inne składniki na płacie nori (z alg morskich) i zwijając je razem w rulon, który potem kroimy w mniejsze kawałki - mówi Sławek Wasilewski, szef kuchni w Yamato. Nigiri-sushi to formowane w ręku owalne kulki ryżu, na które kładzie się rybę czy krewetkę.

Jest jeszcze jeden gatunek sushi, który stanowi odrębną potrawę. To tzw. sushi rozsypane, czyli połączenie w miseczce ryżu i sashimi - dania z surowych krojonych ryb. - W tradycyjnej kuchni japońskiej używa się tylko surowych ryb i owoców morza. Ze względu na przyzwyczajenia kulinarne Polaków w warszawskich restauracjach są one zazwyczaj pieczone lub smażone- mówi Wasiewski.

Za zestaw 10 sztuk nigiri zapłacimy 39 zł, zupa miso (z jasnej pasty sojowej) kosztuje 10 zł, ryba maślana w chrupiącej panierce z sałatką i ryżem - 45 zł, sake (alkohol ryżowy) - 10 zł, lody z zielonej herbaty - 16 zł. W godz. 12-17 za zestaw sushi zapłacimy 40 zł.

Restauracja Ginza, ul. Grzybowska 63, tel. 022 331 39 39

- Potrawy przygotowywane są w tradycyjny sposób. To kuchnia prosta, bez nowoczesnych dodatków, takich jak majonez - mówi szef kuchni Matayoshi Haragucchi.

W restauracji można także spróbować specjału kuchni japońskiej: wołowiny Kobe. - Robi się ją z krów, ktore są specjalnie hodowane. Żyją w bezstresowy sposób: słuchają muzyki poważnej, mają swoich masażystów, a zamiast wody piją piwo - zachwala Haragucchi.

Miłośnicy sushi będą zachwyceni przystępnymi cenami i wielkością dań - są tak duże, że można się nimi najeść. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 za zestaw sushi zapłacimy 40 zł.

Na weekend przygotowano specjalną ofertę dla rodziny. Za obiad dla dwóch osób składający się z dania głównego i deseru zapłacimy 90 zł, obiad dla dziecka ( kurczak z ryżem i lody z owocami) to koszt 30 zł. Wołowina Kobe z ryżem kosztuje 69 zł, stek - 246 zł.

W czasie kolacji możemy poznać tajniki przyrządzania japońskich potraw. Dla grupy 10-osobowej koszt takich zajęć to 150 zł od osoby.

Sakana Sushi Bar, ul. Moliera 4/6, tel. 022 826 59 58

To idealne miejsce dla tych, którzy chcą zobaczyć, jak przygotowywane jest sushi. Mistrzowie kuchni umilą też czas opowieściami o orientalnych potrawach. I nie musimy wcale niczego zamawiać, wystarczy, że złapiemy przepływającą koło nas łódeczkę z talerzykiem, bo dania pływają w rynience wzdłuż baru. Krewetki w cieście zapiekane w głębokim oleju kosztują 50 zł, sashimi (kompozycja z surowych ryb) - 50 zł za trzy rodzaje ryb, za pięć rodzajów - 80 zł.

Restauracja Akashia, al. Jana Pawła II 63, tel. 022 636 67 67, Złote Tarasy, ul. Złota 59, tel. 022 222 03 33
Za zestaw sushi (m.in. maki, zupa, sałatka) zapłacimy 4o zł, zupę z owocami morza i warzywami - 16 zł, kaczkę po japońsku - 49 zł, mięso, owoce morza i warzywa smażone - 100 zł (dla dwóch osób).

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się