Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto francuskie z kurczakiem. Sprawdź jak prosto i szybko przygotować pyszne danie [PRZEPIS]

KAG
Ciasto francuskie z kurczakiem
Ciasto francuskie z kurczakiem
Ciasto francuskie idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Potrawa nie należy do trudnych, a jej smak z pewnością na długo pozostanie w pamięci. Ciasto francuskie z kurczakiem jest potrawą szybką w przygotowaniu, smaczną, która posmakuje zarówno dużym jak i małym. ZOBACZ PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE Z KURCZAKIEM

Ciasto francuskie posiada specyficzną, warstwową strukturę, na które składają się cieniutkie listki. Swoje właściwości zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu. W Polsce ciasto francuskie jest znane od co najmniej XVIII wieku. Ciasto francuskie przygotowuje się poprzez połączenie dwóch rodzajów ciast, tzw. gruntu.

Drugim rodzajem ciasta jest tzw. ciasto maślane, złożone z masła oraz niewielkiej ilości mąki. Specyfika ciasta francuskiego polega na wielokrotnym jego składaniu, które w rezultacie daje charakterystyczne, cieniutkie listki.

Przygotowanie ciasta francuskiego jest procesem dość czasochłonnym, dlatego jeżeli zależy nam na czasie. Równie dobrze możemy kupić gotowe ciasto z marketu. Nie odstaje ono od ciasta przygotowanego samodzielnie i zapewnia podobny rezultat.

Ciasto francuskie z kurczakiem - sposób przygotowania:

Na początku przygotowań powinniśmy pokroić pierś kurczaka na drobne kawałeczki. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oliwy na patelni i podsmażanie kurczaka przez około 5 minut. Kolejnym etapem naszych przygotowań jest pokrojenie cebuli oraz czosnku.

Warto pamiętać, aby czosnek oraz cebulę drobno posiekać. Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy do zrumienienia się cebuli.

Teraz musimy przygotować szpinak, nie musi być posiekany drobno, zależy to tylko od naszych preferencji. Szpinak dodajemy na patelnie i smażymy aż do zmięknięcia. Ciasto francuskie z kurczakiem mamy już prawie gotowe. Następnym krokiem jest rozłożenie ciasta francuskiego na papierze do pieczenia.

Środek rozłożonego ciasta nakłuwamy widelcem. Z dwóch stron ciasta kroimy brzegi w paski. Długość każdego z nich powinna być wystarczająca, aby przykryć ciasto od góry. Jeżeli pokroiliśmy już brzegi, na środek kładziemy farsz, dodajemy pokruszony ser feta oraz pokrojone suszone pomidory.

Paski ciasta zawijamy na przemian, tak aby dokładnie przykryły nam górę potrawy. Ostatnim etapem przygotowań jest posmarowanie ciasta roztrzepanym jajkiem. Do smaku możemy posypać ciasto sezamem. Ciasto francuskie z kurczakiem pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Ciasto francuskie z kurczakiem - składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g szpinaku,
  • 50 g sera feta,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • jajko,
  • 3 łyżki sezamu,



*Nietypowe zjawisko! Tatry, Babia i inne góry widziane z Katowic i Sosnowca [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Klubowa Mapa Województwa Śląskiego już działa! [ZOBACZ, GDZIE SIĘ BAWIĆ]
*KATOWICE, SOSNOWIEC, BĘDZIN i CZELADŹ Z LOTU PTAKA [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Zakaz palenia węglem w piecach: Ile to będzie nas kosztowało? [SZOKUJĄCE WNIOSKI]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!