Spis treści
Zobacz, w czym przygotować marynowanego arbuza na zimę
Do zrobienia marynaty z arbuza na zimę najlepiej się sprawdzą słoiki o pojemności ok. 350-600 ml. Jeśli przygotujemy przetwory w dużym naczyniu i coś pójdzie nie tak (np. pojawi się pleśń), stracimy cały zimowy zapas tego rarytasu. Wybierajmy klasyczne słoje do przetworów, żeby w razie uszkodzenia uszczelki czy pokrywki łatwo można było je wymienić na nowe.
Najlepsze są pojemniki z solidnego transparentnego szkła, które ułatwiają monitorowanie kondycji domowych marynat. Słoiki powinny się szczelnie zamykać, a szkło nie może być wyszczerbione. Możemy wybrać tradycyjne naczynia z zakręcaną pokrywką albo bardziej efektowne i praktyczne weki z gumową uszczelką.
Sprawdź, jakie owoce są najlepsze do zimowych przetworów z arbuza. O czym należy pamiętać?
Najsmaczniejsze są dojrzałe i słodkie arbuzy średniej wielkości. Zbyt małe mogą być jeszcze niedojrzałe, a te bardzo duże niestety już przejrzałe. Najlepiej kupować owoce ze sprawdzonych źródeł, unikając zaopatrywania się w nie w hipermarketach i dyskontach. Arbuz na zimowe przetwory powinien mieć jędrną, mocno zieloną i lśniącą skórkę bez widocznych plam, deformacji oraz uszkodzeń.
Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi filtrowana woda i klasyczna sól kamienna. Naczynia na kiszonki i marynaty muszą być dobrze umyte i wyparzone.
Jak przygotować owoce arbuza na zimowe przetwory?
Owoc najpierw dokładnie myjemy. Możemy polać skórkę wrzątkiem, a następnie zanurzyć go w naczyniu z zimną wodą. Innym sprawdzonym sposobem wymycie arbuza jest umieszczenie go w roztworze wody i sody oczyszczonej. Po kilkunastu minutach wystarczy dokładnie wypłukać owoc pod bieżącą wodą i gotowe.
Wykorzystaj sprawdzony przepis na smakowity arbuz w marynacie. Zrób pysznego arbuza w słoiku na zimę
Składniki:
- 2,5 kg arbuza,
- 2 litry przefiltrowanej wody,
- 125 gramów cukru,
- 60 gramów soli,
- 125 ml octu spirytusowego,
- kilka gałązek kopru,
- kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu.
Przygotowanie marynowanego arbuza krok po kroku:
- Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie usuwamy ze środka pestki.
- Do dokładnie umytych i wysterylizowanych słoików wkładamy pokrojonego arbuza oraz po kilka gałązek kopru i ziaren pieprzu.
- Do garna wlewamy przefiltrowaną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia na płycie grzewczej.
- We wrzątku dokładnie rozpuszczamy sól i cukier, następnie całość gotujemy przez kilka minut.
- W kolejnym kroku do wody dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy.
- Gorącą zalewę wlewamy do słoików z arbuzem, zostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Czas na pasteryzację!
- Każdy słoik dokładnie zamykamy i umieszczamy w szerokim rondlu wyściełanym bawełnianą ścierką. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać. Do garnka wlewamy wodę do poziomy, żeby słoiki wystawały na kilka centymetrów ponad powierzchnię wody.
- Gotujemy słoiki z marynatami przez ok. 10 minut na małej mocy palnika.
- Po wyjęciu z garnka ustawiamy marynaty na kuchennym blacie pokrywami do dołu.
- Po kilkunastu godzinach można umieści zimowe przetwory z arbuza w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!
Idealne na upały, do domu lub biura!
Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?